Meistä

Moni nuori haaveilee oman bändin perustamisesta, mutta tämä saattaa kaatua käytännönasioiden järjestämiseen. Näillä sivuilla kerrotaan runsaasti bändiharrastukseen liittyvistä asioista – miten harrastuksessa pääsee alkuun ja millaisia asioita tulisi ottaa huomioon? Mistä voi löytää treenikämpän ja mitä muita järjestelyjä harrastuksen aloittaminen vaatii? Lue vinkkimme ja aloita uusi mielenkiintoinen harrastus!
Tiesitkö esimerkiksi, että osa kaupungeista tarjoaa bändeille omaa ilmaista treenitilaa? Kaikissa treenitiloissa ei tarvita edes omia soittimia. Tällainen treenitila voikin olla erinomainen mahdollisuus päästä alkuun uudessa harrastuksessa. Tällaisia ilmaisia soittotiloja saattaa löytyä esimerkiksi kirjastoista, joten kysele tilannetta oman kaupunkisi osalta.

Esimerkiksi Seinäjoella on mahdollista käyttää kirjaston soittohuonetta kirjastokortilla ja käytössä on myös esimerkiksi basso, kitaroita, kosketinsoittimet, rummut sekä äänentoistolaitteisto. Jos siis asut Seinäjoella ja haluaisit aloittaa bändiharrastuksen, voi tämä olla oivallinen mahdollisuus juuri sinulle. Tilojen tarkoitus on tarjota kaikille mahdollisuus kokeilla soittamista sekä madaltaa musiikin harrastamisen kynnystä. Tätä kautta pyritään lisäämään musiikkiharrastuksen tasa-arvoa. Toisinaan kun soittoharrastuksen aloittaminen ei ole taloudellisista syistä mahdollista – soittimet maksavat paljon ja pienituloisessa perheessä tulot saattavat olla jo muutoinkin tiukalla eikä rahaa tällaisiin hankintoihin yksinkertaisesti löydy. Tulevaisuudessa tiloissa aiotaan tarjota mahdollisuus tehdä myös elektronista musiikkia. Seinäjoen kirjaston tiloissa pidetään myös soittopajoja, joissa kävijöitä opastetaan erilaisten soittimien maailmaan. Tiloissa on mahdollista saada myös bändiohjausta.
Netistä löytyy runsaasti tietoa erilaisista mahdollisuuksista eli surffaile erilaisia mahdollisuuksia etsien. Kirjastojen lisäksi myös nuorisotilat tarjoavat usein kävijöilleen soittotiloja. Tilat saattavat löytyä myös koulusta tai jonkun tuttavan kellarista tai muusta sopivasta tilasta.
Esiintyminen on tärkeä osa bändiharrastusta ja se tarjoaa sekä motivaatiota että energiaa harrastuksen jatkamiseen. Samalla positiiviset esiintymiskokemukset myös rohkaisevat esiintymään entistä rohkeammin. Mutta mistä nuorten bändi sitten saisi keikkoja? Lue vinkkimme näiltä sivuiltamme. Bändiohjaus sopii erinomaisesti myös musiikkituntien sisältöalueeksi ja olemmekin keränneet sivuillemme vinkkejä myös siitä, kuinka bänditoimintaa voi hyödyntää peruskoulun musiikinopetuksessa. Lue vinkkimme ja nappaa parhaat niistä talteen!

Kenelle sivumme on suunnattu?

Sivumme on suunnattu sinulle, joka harkitset oman bändin perustamista ja bändiharrastuksen aloittamista. Sivuiltamme löytyy vinkkejä siitä, miten pääset alkuun uudessa harrastuksessasi – mistä löydät soittotilat ja mistä bändisi saa keikkoja. Soittotiloja voi löytyä hieman yllättävistäkin tiloista, kuten kirjastoista, joten pieni salapoliisintyö voi olla tarpeen etsiessäsi bändillesi sopivia tiloja. Voisiko joku tuttavanne tarjota bändillesi käyttöön sopivat soittotilat? Löytyisikö jonkun bändiläisen kotoa sopivia tiloja, kuten kellaria? Tiloja harkittaessa kannattaa miettiä myös naapurisopua – muistattehan, ettette harjoittele yömyöhään ja ettette harjoittelemisellanne häiritse muutoinkaan naapureita. Naapurisopu on kullanarvoinen asia! Voisiko koulu tarjota teille sopivat tilat? Innostuisiko musiikinopettajanne valmentamaan ja ohjaamaan teitä? Mistä löydät sopivat bändikaverit? Löytyisikö lähipiiristänne muita innokkaita aikuisia ohjaamaan ja neuvomaan teitä?

Jos aiotte esiintyä, kannattaa miettiä, miten saatte roudattua soittovälineenne paikan päälle. Onko käytettävissänne riittävän suuri auto? Jos olette alaikäisiä eikä teillä ole ajokorttia, saatteko kuskin aina tarvittaessa? Kuka huolehtii esiintymisvaatteistanne?
Sivumme on suunnattu myös opettajille, jotka suunnittelevat bändiopetuksen tarjoamista musiikintunneilla tai harrastemuotoisesti. Bänditoiminta voi olla erityisen antoisa tapa suorittaa musiikkiopinnot. Se tarjoaa oppilaille mahdollisuuden sukeltaa musiikin maailmaan omaehtoisella ja luovalla tavalla. Bändiharrastus kehittää oppilaita monessakin mielessä – vaatiihan bändissä soittaminen esimerkiksi ryhmätoimintaa ja toisen huomioonottamista. Esiintyminen voi parantaa oppilaiden itsetuntoa ja esiintymisvalmiudet ovat muutenkin kovin korostuneessa asemassa nykyajan elämässä. Bändiharrastuksen opettavaisuus voidaankin nähdä laajemmassakin mittakaavassa. Lue sivuiltamme vinkit esimerkiksi alakoululaisten kitaraopetusta koskien sekä muut vinkkimme monipuolista musiikkiopetusta silmällä pitäen.

Entinen bändikaverit Sara ja Heikki ovat auttaneet meitä verkkosivuilla, joten meillä on niin paljon tietoa kuin mahdollista. Sara ja Heikki toimii sivustot Suomenkeno ja Suomen nettikasino hänen vapaa-aikaan, kun ei opiskele.